CL Marathon: Hardlopen tegen kinderarbeid

Hardlopers die een goed doel willen steunen, zijn op zondag 24 juni 2018 (gelinkt aan de Intern. Dag v.d. Kinderarbeid) van harte welkom in het Zuid-Limburgse Schimmert, vlak bij de Duitse en Belgische grens.

Daar vindt voor de negende keer de Child Learn Marathon plaats. De complete inleg gaat naar Child Learn, dat kinderen in India laat leren in plaats van werken.

 

Perspectief voor het hele gezin. Dat is de grondgedachte van Child Learn. Domweg verbieden van kinderarbeid drijft het gezin dieper de armoede in. Daarom werkt Child Learn samen met de Indiase vakbeweging op meerdere fronten. Onderhandelingen met werkgevers zorgen voor meer loon.

Waterputten in het dorp verlossen moeders van urenlang sjouwen om water.Dan ontstaat – met medezeggenschap van de ouders – ruimte om een school op te zetten. Deze campagnes hebben er voor gezorgd dat ruim 200 bedrijven en dorpen van kinderarbeid zijn bevrijd.

Bovendien is de Indiase politiek ervan doordrongen geraakt dat onderwijs geld nodig heeft. Daar is inmiddels wettelijk geld voor gereserveerd. Zo kunnen kinderen van onze scholen steeds vroeger doorstromen naar gewone scholen.  13.000 werkende kinderen hebben sinds de oprichting in 1997 onderwijs gekregen door de projecten.

In 2016 krijgen op 11 scholen van Child Learn 621 kinderen, de eerste twee jaar onderwijs en zijn er 35 beurzen voor vervolgonderwijs.  Child Learn beperkt zich echter niet tot lezen en schrijven.  Ook vakonderwijs behoort tot het programma en op een groot deel van de scholen is er medische begeleiding.

Honderden vrouwen zijn financieel zelfstandig en 200.000 werknemers sloten zich aan bij een bond.  In juni 2014 bezochten twee leerkrachten van het basisonderwijs Nederland en hebben op Nederlandse basisscholen inspiratie opgedaan voor hun werk en er natuurlijk verteld hoe zij in India les geven.

In 2016 was er een projectleider die aan de 14 km run meedeed in Schimmert.

Meer informatie kunt u vinden op: www.childlearnmarathon.nl

Reacties zijn gesloten.

Mondiaal FNV en FNV Bouwen & Wonen

Mondiaal FNV is een samenwerkingsorganisatie van de FNV en de bij haar aangesloten bonden. Mondiaal FNV (https://www.fnv.nl/mondiaal ) voert talrijke activiteiten en projecten uit op het gebied van internationale samenwerking en ondersteuning. Mondiaal FNV ondersteunt en beheert ons Child Labour Project … Lees verder >

Child Labour Elimination Recours Netwerk

OVER CHILD LEARN INDIA. Het Child Labour Elimination Resource Network (CHILD LEARN) is een non-profit organisatie gevestigd in New Delhi die geregistreerd staat op grond van artikel 25 van de Indiase bedrijven wet, 1956. CHILD LEARN werd  in 2003 opgericht … Lees verder >

Building and Woodworkers International

De Building and Woodworkers International (BWI), wereldwijd Tijdens het Wereldcongres in Buenos Aires, op 9 december 2005, hebben de Internationale Federatie van Bouw- en Houtbewerkers (IFBWW) en de Wereldfederatie van Bouw- en Houtarbeiders (WFBW) een nieuwe mondiale vakbondsfederatie opgericht, de … Lees verder >