Project Child Learn School Bhagabanpur (Odisha state)

Het oorspronkelijke schoolgebouw (2005) met een rieten dak, kreeg gedeeltelijke ondersteuning van Child Learn voor de ontwikkeling van een betere infrastructuur, inclusief de bouw van een watertank en een toilet in het jaar 2010. Hoewel de school nog niet erkend is door de overheid, is het primaire doel van de school om de kinderen voor te bereiden en te motiveren voor de toelating in de nabijgelegen overheid scholen. Tot nu toe zijn ongeveer honderd vijftig studenten succesvol  toegelaten tot andere scholen van de overheid.

Het dorp ligt in een bosbouw gebied waar de ouders van de kinderen vooral seizoenmatig werkzaam zijn met het verbouwen, oogsten en bewerken van KENDU bladeren. In Orissa is 450.000 hectare ermee begroeid. Er werken 1,8 miljoen mensen in de sector die seizoengebonden is.

      

Een KENDU-blad                                                                                     Kaart van India

 

Het seizoen begint in maart. De planten zijn dan tot op de wortels gesnoeid. Ook is een deel van de oude takken afgebrand om de bodem beter te bemesten. KENDU planten groeien in ongeveer 45 dagen tot een centimeter of 75. Dus half april begint de oogst.

In het dorp staat een opslagloods, een traditioneel gebouw uit leem met een rieten dak. Hier worden de bladeren eerst te drogen gelegd. Drie dagen op de ene kant, dan drie dagen op de andere kant. Vervolgens gaan de binders aan het werk. Dat zijn geschoolde krachten. Zij maken bundels van de bladeren. Later gaan deze bundels dan bij elkaar in grote zakken naar de handelaren. Vervolgens zijn de vragen niet van de lucht. Het plukken – 80% van het plukwerk wordt door vrouwen gedaan – wordt door hele families gedaan, oma, dochters, schoondochters. Een inschatting is dat zo’n familie per dag nu ongeveer 240 roepies kan verdienen, ongeveer 3,40 euro. Vorig jaar was dat nog 180 roepies, want zijn OKKS heeft door scherpe onderhandelingen met de overheid de prijs voor de bladeren sterk weten te verhogen.

Het blijft natuurlijk seizoenswerk. De rest van het jaar zijn er weinig tot geen verdiensten.

 

Gezondheidszorg.

De OKKS heeft zich jaren ingezet om de gezondheidzorg van KENDU plukkers en hun gezinnen te verbeteren. Met internationale steun was het mogelijk een ambulance auto aan te schaffen, die echt nodig was omdat de KENDU plukkers vaak op grote afstand van de dorpen hun werk deden.

Bij ongelukken bij het plukken of door een slagenbeet kwam dan hulp vaak te laat.

Juist op het moment dat de ambulance door de OKKS aangeschaft zou worden kwam er een positieve ontwikkeling – de deelstaatregering van Odisha heeft op 16 juli 2013 een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekende met Ziqitza Health Care, een in Mumbai gevestigde privéambulancedienst. Deze dienst zal vanaf dan gratis ambulancediensten verrichten in alle districten in de staat Odisha. De Emergency  Medical Ambulance Service in Odisha (OEMAS) belooft alle noodoproepen binnen 35 minuten te bereiken. Met de ondertekening van dit MoU zijn in totaal 420 ambulances met een basis leven ondersteunend systeem operationeel. Dit was een welkome ontwikkeling, vooral door de partnervakbonden in de staat Odisha, die campagne voerden voor gemakkelijk toegankelijke gezondheidszorg voor werknemers in afgelegen dorpen en gebieden.

 

Demonstratieve rally ter ondersteuning van beter werk, onderwijs en gezondheidszorg

 

De School.

Uitgangspunt is, dat na de eerste 2 klassen de leerlingen doorstromen naar de basis scholen van de overheid. In de afgelopen twee jaar zijn 31 kinderen (inclusief 12 meisjes) doorgestroomd naar deze overheidsbasisscholen. Dit gebeurt op grond van samenwerking afspraken met de afdeling Onderwijs van de overheid en de nabijgelegen overheidsschool. Vanuit die samenwerking is er wederzijdse deelname van kinderen en leraren bij belangrijke gelegenheden. Er worden ook gezondheidskampen georganiseerd voor kinderen en hun ouders met steun van het bestuur van het district. De vakbond OKKS geeft ook training aan de arbeiders, zoals over het naaien van KENDU-bladeren en het bedienen van beker- en bakmachines.

Voorbereidend centrum CL School Bhagabanpur.

De klas in de CL School Bhagabanpu

Informatie over de school.

Aantal klassen: 2

Aantal leerlingen: 50 waarvan 18 meisjes en 32 jongens

Aantal leerkrachten: 2 mannen

 

Dit is een voorbereidend centrum die op dit moment nodig is. De inspanningen zijn er op gericht, dat alle kinderen van deze school in het jaar 2019 zijn overgegaan naar de dichtbij zijnde overheidsschool.

 

Steun van de Stichting Child Learn.       

De Stichting Child Learn Nederland steunt het project (via FNV Mondiaal) in 2018 en 2019 opnieuw met de financiering van het salaris van 2  leerkrachten. In 2018 het gehele jaar en in 2019 een half jaar tot de overheveling naar de overheidsschool een feit is.

 

Reacties zijn gesloten.