Project Child Learn School in Dadhi Machhagadia (Odisha state)

Achtergrond.

Het dorp Dadhi Machhagadia ligt op ongeveer een half uur rijden van de stad Bhubanashwar in de staat Odisha en er wonen ongeveer 1500 mensen. De helft van de bevolking in de staat Odisha is analfabeet, een percentage dat fors hoger ligt dan in de rest van India. Het aandeel van kinderen dat werken moet om rond te kunnen komen is groot. De inwoners behoren tot de lage kaste die pantachama’s of onaanraakbare genoemd worden. Hoewel het kastensysteem formeel in wetgeving niet meer bestaat, is het in het gedrag en de cultuur van de mensen nog steeds merkbaar aanwezig.

De inwoners van het dorp zijn grotendeels werkzaam als steenbreker. Met vrachtwagens worden grote brokken steen vanuit de steengroeven naar het dorp gebracht waar ze met een voorhamer in kleinere brokken gehakt worden, gesorteerd in manden op grootte. Daarna worden ze afgehaald door vrachtwagens en  gebruikt in de bouw en als ondergrond voor de wegenaanleg.

 

 

De school.

De CL school in het dorp Dadi Machhagadia is tot stand gekomen in 2006 en richt zich op de families van de arbeiders in de steenbrekerijen en de bouw. De vakbond werkt nauw samen met de lokale onderwijsafdeling om een ​​groot aantal kinderen de kans te geven op reguliere basis onderwijs.

Het schoolgebouw in Machhagadia 2006

Met hulp van Child Learn Nederland werd eind 2006 grond aangekocht als start voor een volwaardig nieuw schoolgebouw. Vanuit Nederland hebben enkele ambassadeurs in maart 2007 van onze Stichting Child Learn geholpen met het ommuren van de kavel, het uitgraven van de fundering en het plaatsen van de heipalen. Tijdens de bouw ontstond er een geschil over het eigendom van het land. Ondanks veel inspanning zijn de betrokken partijen er niet in geslaagd het geschil op te lossen.

 

De start van de nieuwbouw in 2007.

 

Informatie over de school.

Aantal klassen: 2

Aantal leerlingen: 60 waarvan 28 meisjes en 32 jongens

Aantal leerkrachte: 2 waarvan 1 man en een vrouw.

 

Dit is een voorbereidend centrum die op dit moment nodig is. De inspanningen zijn er op gericht, dat alle kinderen van deze school in het jaar 2019 zijn overgegaan naar de dichtbij zijnde overheidsschool.

 

Steun van de Stichting Child Learn.       

De Stichting Child Learn Nederland steunt het project (via FNV Mondiaal) in 2018 en 2019 opnieuw met de financiering van het salaris van 2 leerkrachten. In 2018 het gehele jaar en in 2019 een half jaar tot de overheveling naar de overheidsschool een feit is.

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.