Project Child Learn School Behrampura (Odisha state)

Achtergrond.

Het dorp Beharampura is ontstaan door samenvoeging met  het dorp Totapur en ligt in het District Khurda op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Bhubaneswar in de staat Orissa en er wonen ongeveer 1300 mensen. De helft van de bevolking in de staat Orissa is analfabeet, een percentage dat fors hoger ligt dan in de rest van India, en het aandeel van kinderen dat moet werken is groot. De inwoners behoren tot de lage kaste ofwel die van pantachama’s of onaanraakbare. De dorpsbewoners zijn grotendeels werkzaam als steen breker. Met een vrachtwagens worden grote brokken steen vanuit de steengroeven naar het dorp gebracht waar ze met een voorhamer in kleinere brokken gehakt worden. Daar worden ze afgehaald en gebruikt in de bouw en als ondergrond voor de wegenaanleg. Voor 5 á 6 dagen per week werken verdienen de werknemers 200 á 250 roepies hetgeen neerkomt op €2,50 tot €3.00 per week dus.

De school.

Na een mislukte start in juli 2004 is in 2006 opnieuw gestart met een Child Labour school. Om deze keer meer kans van slagen te hebben heeft de bond BWI verzocht een donor te willen zoeken om de bond daarbij te steunen. Vanaf dat moment is de Stichting Child Learn erbij betrokken geraakt.

  De school in Behrampura.

Het dorp Totapur van district Khurda kreeg met de Child Labour School en ondersteuning van Child Learn Nederland. een echte school infrastructuur. De Vakbond gebruikt de school op verschillende manieren, waaronder het organiseren van gezondheidsbijeenkomsten voor werknemers bij de school en vergaderingen van leden van de Vrouwen “Self Help Groups”.

  De “Organiser” van de school.

Informatie over de school.

In 2007 is de nieuwe school geopend met meer lokalen ook voor andere activiteiten.

Aantal klassen: 2

Aantal leerlingen: 59 waarvan 28 meisjes en 31 jongens

Aantal leerkrachten: 2 waarvan 1 man en een vrouw.

Dit is een voorbereidend centrum die op dit moment nodig is. De inspanningen zijn er op gericht, dat alle kinderen van deze school in het jaar 2019 zijn overgegaan naar de dichtbij zijnde overheidsschool op 1 kilometer afstand van het dorp.

 De klas.

Steun van de Stichting Child Learn.       

De Stichting Child Learn Nederland steunt het project (via FNV Mondiaal) in 2018 en 2019 opnieuw met de financiering van het salaris van 2  leerkrachten. In 2018 het gehele jaar en in 2019 een half jaar tot de overheveling naar de overheidsschool een feit is.

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.