Meerdere wegen leiden naar Rome (2008)

Op een zonnige vakantiemiddag in Rome onder het genot van een drankje en hapje bespreken twee vrienden wat ze nog graag willen gaan doen. De sportieve Henry Okkersen uit Schimmert vertelt dat hij wel graag eens de route naar Rome wil wandelen. Zijn wandelaarvriend Nanning Schotanus uit Weert begrijpt dit wel. Zijn wens is om naar de camping in Frankrijk te lopen waar hij al ruim twintig jaar zijn vakanties vertoeft. Nanning: “Het is eigenlijk een onnozel idee”, waarop Henry hem bijvalt met: “maar wel een enorme uitdaging, zeker om deze wandeltocht als activiteit in te zetten voor het goede doel Child Learn Nederland”.

Toekomstperspectief bieden aan kinderen in India

De stichting Child Learn Nederland zet zich in om de kinderarbeid in India te elimineren. Daarbij heeft ze diverse projecten lopen waarbij het realiseren van onderwijsvoorzieningen centraal staat.

“Met deze wandeltocht hopen we op meer betrokkenheid voor de minder goed bedeelden in deze wereld”

vertelt Nanning. Natuurlijk willen de heren ook meer naamsbekendheid voor de projecten van de stichting en uiteraard het werven van sponsors..

“Je moet daarom onder andere met een actie als deze, de aandacht trekken naar activiteiten van Child Learn”

reageert Henry.

“Problemen kennen we niet”

De wandeltocht start op maandag 14 april 2008. Nanning heeft gekozen om te gaan voor route 1, naar Tazilly, het dorp van de camping Chateau de Chigy, een afstand van 700 km. Henry loopt in totaal 1900 kilometer en zal naar verwachting rond 1juli 2008 in Rome aankomen. De heren zijn optimistisch en enthousiast over hun wandeltocht. Henry:

“Problemen, knelpunten? Nee die kennen we niet. Het bijzondere aan deze tocht in tegenstelling tot de routes die we eerder hebben gelopen, is het gewicht van de rugzak, veertien kilo, en natuurlijk berg lopen, vooral omhoog.”

Henry, die al jarenlang een actief lid is van de Hardloopvereniging Veteranen Nederland, heeft al zoveel training op dagelijkse basis dat hij niet extra hoeft te trainen. Nanning: ” Ik train nu wel extra, ik ben erg benieuwd waar mijn grens ligt hoe lang ik aan één stuk kan doorlopen en wanneer de vermoeidheid gaat inslaan”.

Dagelijkse kost in India

Onze kinderen hoeven hooguit 5 minuten naar school te lopen en zo niet dan brengen de ouders de kinderen met de fiets of auto, maar geen haar op ons hoofd denkt er over na om onze kinderen vijf tot tien kilometer te laten lopen naar hun school. Dit is echter wel realiteit in India. Sterker nog, arbeiders, met name vrouwen, lopen dagelijks 30 tot 40 kilometer voor hun werk. Ze gaan op zoek naar bladeren waarvan ze wegwerpbakjes maken. Na het verzamelen van de bladeren lopen ze weer terug naar hun dorp waar ze de bladeren laten drogen. Als ze dan eindelijk de bakjes kunnen maken, gaan ze weer op pad om deze te verkopen. Alles doen ze hier lopend. Geen auto, geen openbaar vervoer, zelfs geen fiets. De opbrengsten van de verkoop is minimaal ondanks het urenlange lopen en werken. Met een gedegen scholing maken kinderen een kans op een betere toekomst.

Sponsoring wandeltocht

De heren betalen de gehele wandeltocht zelf, het aanschaffen van de survival materialen tot aan de verblijfkosten, komt uit hun eigen zak. Elke donatie gaat voor de volle 100% naar de projecten van de stichting. Op de website, www.childlearn.nl, waarop natuurlijk de sponsors vermeld zullen worden, komt tijdens de wandeltocht een wekelijks verslag. Henry: “Sponsors kunnen ook hun logo krijgen op onze kleding en andere materialen. Hiervoor heeft FNV Bouw zich al aangemeld. De betrokkenheid van de leden van hardloopverenging is duidelijk. Ze willen graag ook op hun eigen site, www.ultraned.org, de ontwikkelingen lezen.

Investeer in onze wereld

“Vele wegen leiden naar Rome”

zegt Nanning lachend. En dat is hier letterlijk en figuurlijk. Met deze wandelreis brengen de heren niet alleen hun persoonlijke wens in vervulling, maar ook investeren ze in de dromen die de kinderen hebben in India. Investeer in onze wereld of wel het motto van Child Learn Nederland: Working towards a child labour free world. Is uw wens om hier aan bij te dragen? Of wel als bedrijf of particulier? Uw donatie is welkom op het gironummer 46.23.807. Meer informatie treft u op de website www.childlearn.nl.

Reacties zijn gesloten.