Project Child Learn School Mundashahi (Odisha state)

Project Child Learn School Mundashahi (Odisha state)

Achtergrond

De school bestond oorspronkelijk uit een oud gebouwtje met twee leslokalen in Munda Colony. Dit gebouwtje lag direct langs een doorgaande weg en was in slechte staat. Vooral het dak was er slecht aan toe. In de zomer was het gloeiend heet en in de winter liep in de regentijd het water naar binnen.

In overleg met de leerkrachten en Child Learn werd in 2008 besloten het dak te repareren, zodat in ieder geval de lekkage verholpen was. Kort daarna moest de vakbond uit Taiwan besluiten om de jaarlijkse donatie met ingang van 2009 te stoppen. Er werd toen naarstig gezocht naar een andere donor en vanaf dat moment heeft Child Learn Nederland besloten om het salaris van de twee leerkrachten te verzorgen.

Omdat de school in meerdere opzichten tekortschoot, heeft Child Learn samen met het schoolbestuur gezocht naar een alternatief. In 2012 bleek het mogelijk om twee schoollokalen in de buurt te huren op de campus van de Publieke ‘Vivekananda’ School. Daardoor is onze Child Learn School direct gekoppeld aan een middelbare school, met een gunstiger kans op doorstroming.

De lokalen moesten echter wel flink verbouwd worden. Child Learn Nederland nam samen met ZZP-Bouw de kosten van de renovatie van het dak, het schilderwerk en de inrichting met bankjes en tafels voor haar rekening. In maart 2013 hebben we gezamenlijk de school officieel geopend.

                                                                                    

 

 

 

 

 

De oude school                                                     De nieuwe school

De nieuwe school

De nieuwe school staat nu niet ver van de oude school in een dorpje dicht bij de hoofdstad Bhubaneswar in de staat Odisha (voorheen: Orissa). De ouders van de leerlingen wonen in verschillende kleine dorpjes in de omgeving of in sloppenwijken. Ze zijn veelal analfabeet en als dagloner werkzaam in de bouw en aanverwante sectoren.

    De staat Odisha

Op de school krijgen de 57 leerlingen(30 jongens en 27 meisjes) nu onderwijs in de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs, dat net als bij uit  klassen bestaat. Er zijn twee leerkrachten, Swati Dey en Tapati Dutta. Na deze twee jaar stromen ze door naar groep 3 van het basisonderwijs op de zogeheten publieke (overheids)school. Deze school ligt op het zelfde terrein als de CL school. In 2017 zijn 19 kinderen overgegaan.  Een arts onderzoekt de kinderen regelmatig op hun gezondheid.

Het nieuwe klaslokaal

 

BDA Sloppenwijk

School bestuur

De school heeft een bestuur van twaalf personen, bestaande uit negen ouders, de twee leerkrachten en de ‘organiser’. Het bestuur komt maandelijks bij elkaar. De ‘organiser’ onderhoudt het contact met de ouders en stimuleert hen ook de kinderen onderwijs te laten volgen in plaats van te werken.

Steun van Stichting Child Learn Nederland

Child Learn Nederland steunt dit project sinds 2009 door jaarlijkse financiering van het salaris van de twee leerkrachten en periodieke verstrekking van schoolboeken, tassen en uniformen. Ook ondersteunen we financieel de cursuskosten van de leraren. Dat doen we op verzoek en in samenspraak met de non-profit organisatie Child Learn India uit New Delhi. Zo heeft Child Learn Nederland in 2017 financiële steun verstrekt voor het gedeeltelijk vervangen van meubels voor de klaslokalen – gelamineerde plytop staalbanken.

In maart 2018 heeft CL Nederland opnieuw toegezegd om het salaris van de 2 leerkrachten ook voor het schooljaar april 2018 t/m april 2019 te financieren..

Reacties zijn gesloten.